Kreis Noordfreesland

(wiederwiest vun Landkreis Noordfreesland)
Wapen/Flagg Koort

Wapen
Flagg

Kreis Kreis Noordfreesland
Laag vun Kreis Noordfreesland in Düütschland
Basisdaten
Sitt: Husum
Bundsland: Sleswig-Holsteen
Flach: 2.083,53 km²
Inwahners: 165.507 (31. Oktober 2019)
Inwahnerdicht: 79,4 Inwahners pro km²
Geograafsche Laag: 54° 29′ N, 9° 3′ O
Grenzen bi OSM: 62351 62351
Kennteken: NF
Kreisslötel: 01 0 54
Gemenen in’n Kreis: 133
Landraad: Dieter Harrsen
Websteed: https://www.nordfriesland.de//
NUTS-Code: DEF07
Koort

De Kreis Nordfreesland (däänsch Nordfrisland, hoochdüütsch Nordfriesland, noordfreesch Nordfraschlönj/ Nordfriislon/ Nuurdfriisklun/Nuurðfriislön) is een Kreis in Sleswig-Holsteen un ook de nöördlchste Kreis in Düütschland. Dat Kreisrebeed het sienen Namen na noordfreesche Minnerheid, de hier leevt. Ook de däänschen Süüdsleswiger leevt as ene Minnerheid in dat Kreisgebeed. De Minschen in den Kreis snackt traditschonell bet to fiev Spraken (Plattdüütsch, Hoogdüütsch, Däänsch, Süüdjüütsch un Noordfreesch), so dat Noordfreesland för de sprakenriekste Kreis in Düütschland tellt.

Noordfreesland binnen Sleswig-Holsteen
Noordfreesch Flagg

Geografie ännern

De Kreis liggt noorden de Eidermünn an de Westküst vun Sleswig-Holsteen direkt an de Noordsee. Nich bloot dat Fastland an de Westküst, man ook de Noordfreeschen Eilannen un Halligen in dat oold Uthland in de Noordfreesch Waddensee hören to de Kreis. In’n Noorden bild de Wiedau un de Süderau de Grenz na Däänmark, in’n Oosten löpt Grenz na de Kreis Sleswig-Flensborg grov langes de Treen un in’n Süden deelt de Eider Noordfreesland un de Kreis Dithmarschen.

De nöördlichste Deel up dat Eiland Sylt bi den Elenbagen is de nöördlichste Punkt in Düütschland.

Rebeet ännern

Dat Rebeet weer fröher (bit 1864) Deel van dat oold Hertogdom Sleswig. In’t Süüd scheedt de Eiderstroom de Kreis Noordfreesland van de Landkreis Dithmarschen. In’t Noord warrt de Kreis dör de Däänsch-Düütsch Grens afscheedt. To Oost van de Kreis Noordfreesland liggt de Landkreis Sleswig-Flensborg. Deelwies löppt de Grens tüschen de beid Kreisen langs de Treen, dat's een Nevenstroom van de Eider. To West liggt de Noordsee. De Eilannen en Halligen in de Noordsee höört ook bi de Kreis Noordfreesland - uter Helogland, dat behöört to de Landkreis Pinnbarg. Städter van Belang binnen de Kreis sünd Niebüll (nfr. Naibel), Tünn (nfr. Taning, hdt. Tönning) en Husum (nfr. Hüsem). Husum is de Kreisstadt, wor de Kreisadministratschoon in sitt.

De Kreis spreedt sick över 2.048,61 km², över Masch en Geest. In 2010 harr de Landkreis 166.000 Inwahners. Up jed km² levt denn so 81 Inwahners.

Talen ännern

In Noordfreeslaand warrt veer Talen praat, de offitschell good kannt sünd: Noordfreesch, Düütsch, Plattdüütsch, Däänsch. Spraken warrt Standard-Däänsch en de Dialekt Sønderjysk.


Weblenken ännern