Helmut Debus

Helmut Debus (* 3. Mai 1949 in Hartenrod) is en plattdüütschen Ledermaker.

LevenBearbeiten

Debus is in Braak opwussen. Mit de Öllern hett he meist blots Hoochdüütsch snackt, Platt hett he op de Straat lehrt. He hett ’n Lehr as Buchhöker maakt. He harr denn ok welk anner Jobs, to’n Bispeel as Havenarbeider, un hett toletzt denn op’n tweten Bildungsweg studeert.

He möök al vun de 1960er Johren af an Musik, toeerst as Slagtüüchspeler in de Beatband The Madmen.

1976 keem siene eerste LP rut. Siet de Tiet hett he noch 15 Alben un ene DVD mehr rutbröcht. De Texten hett he to Anfang tohoop mit den Dichter Oswald Andrae maakt. Debus kreeg 1985 den Bad-Bemsen-Pries, 1990 dat Neddersassische Künstlerstipendium un 1999 den Nedderdüütschen Literaturpries vun de Stadt Kappeln.

Helmut Debus leevt mit siene Fro un twee Kinner in Braak.

WarkenBearbeiten

DiskografieBearbeiten

  • Wo ik herkam. (LP, 1976)
  • Wat ik meen. (LP, 1977)
  • För all dat. (LP, 1978)
  • Kaamt tohoop. (LP, 1979)
  • In dit platte Land. (LP, 1980)
  • As een Strom. (LP, 1981)
  • Waterland. (LP, 1982)
  • Wohen. (LP, 1983)
  • Vullmaand. (LP, 1985)
  • Morgenfloot. (LP, 1988)
  • Wille Harten. (CD, 1991)
  • Afsiet vun Tiet. (CD, 1994)
  • Möven seilt up Wind. (CD, 1997)
  • Vullmaand & Morgenfloot. (CD, 1999)
  • Twuschen Ankommen un Afscheed. (CD, 2000)
  • Steern un Strom. (CD, 2005)
  • Sacht bi Nacht (CD, 2009)
  • Dreihen un weihen (CD, 2012)

LiteraturBearbeiten

  • Helmut Debus, Peter K. Kirchhof (Hg.): Mien plattdüütsch Singbook. Florian Noetzel Verlag, Wilhemshaven 2005, ISBN 3-7959-0565-6

WeblenkenBearbeiten