Adam Greenberg

Adam Greenberg (* as Adam Grinberg 1939 in Krakau, Polen) is en US-amerikaansche Kameramann.

Leven un WarkBearbeiten

De in Polen borene Greenberg is in Tel Aviv opwossen. In’t Johr 1958 füng he as Techniker in en Filmlabor an. Af 1961 hett he denn as Kameramann arbeit, wobi he toeerst mit Dokumentarfilmen, Narichtensennen un Warffilmen anfüng. Af 1970 weer he ok bi Speelfilmen vun bekannte israeelsche Speelbasen as Moshe Mizrahi, Menahem Golan un Boaz Davidson. Dör den unvermodten Spood vun Davidson sien Eskimo Limon (dt.: Eis am Stiel) vun 1977 is Greenberg denn ok internatschonal bekannt worrn. Sien eerste grote US-amerikaansche Produkschoon weer 1979 The Big Red One.

Een Johr later, 1980, is Greenberg in de USA ümsiedelt un füng en Loopbahn in Hollywood an. 1986 hett he de US-amerikaansche Staatsbörgerschop annahmen. Sien eersten groten Spood in de Hollywood weer sien Arbeit bi James Cameron sien Terminator vun 1984. He hett dorna ünner vele naamhafte Speelbasen in tallrieke bekannte Filmen arbeit.

Filmografie (Utwahl)Bearbeiten

Johr Titel
1963 B’Yerushalaim, Kort-Doku
1971 Hasamba
1973 Ha-Bayit Berechov Chelouche
dt.: Das Haus in der dritten Straße
1977 Warhead
dt.: Mission Overkill
1978 Eskimo Limon
dt.: Eis am Stiel
1978 Agenten kennen keine Tränen
dt.: Restrisiko 100%
1979 Yotzim Kavua
dt.: Eis am Stiel 2: Feste Freundin
1980 The Big Red One
1980 Seed of Innocence
dt.: Saat der Unschuld
1982 Safari 3000
dt.: Eine irre Safari
1983 Sapiches
dt.: Eis am Stiel 4 - Hasenjagd
1984 The Ambassador
dt.: Der Ambassador
1984 The Terminator
dt.: Der Terminator
1985 Once Bitten
dt.: Einmal beißen bitte
1986 The Ladies Club
1987 Wisdom
dt.: Wisdom - Dynamit und kühles Blut
1987 Near Dark
dt.: Near Dark – Die Nacht hat ihren Preis
1988 Spellbinder
dt.: Spellbinder – Ein teuflischer Plan
1989 Turner & Hooch
dt.: Scott & Huutsch
1990 Ghost
dt.: Ghost – Nachricht von Sam
1991 Terminator 2: Judgment Day
dt.: Terminator 2 – Tag der Abrechnung
1992 Sister Act
dt.: Sister Act – Eine himmlische Karriere
1992 Toys
dt.: Tödliches Spielzeug
1994 Mr. Bill
dt.: Renaissance Man
1994 North
dt.: North – Eltern, nein Danke!
1995 First Knight
dt.: Der erste Ritter
1998 Sphere
dt.: Sphere – Die Macht aus dem All
2002 Collateral Damage
dt.: Collateral Damage – Zeit der Vergeltung
2006 Snakes on a Plane

UttekenBearbeiten

Greenberg weer veermol för grote Filmpriesen vörslahn, hett bit hüüt (Mai 2012) aver noch keen winnen künnen. Nomineert weer he eenmol för Ghost un glieks dreemol för Terminator 2: Judgment Day. dorünner sogor ok för den Oscar in de Kategorie Best Kamera.

WeblenkenBearbeiten