De Oortschop (hoochdüütsch Ortschaft) is en Verwaltungseenheit ünnerhalv von de Gemeen. Wat en Oortschop utmaakt, is binnen Düütschland un Öösterriek na Bundsland verscheden.

In de Swiez is de Oortschop en allgemenen Utdruck för Oort, ahn besünnere Definitschoon.

Düütschland

ännern

Bi de Kommunalreformen in de Bundslänner sünd veel Öörd to gröttere Gemenen tohoopleggt worrn. Dorüm sünd in en Reeg Bundslänner Oortschoppen inricht worrn, dat de Lüüd in de enkelten Öörd wieder direkt vör Oort polietsch partiziperen köönt.

Dat gifft Oortschoppen in de Bundslänner Baden-Württemberg, Neddersassen, Noordrhien-Westfalen, Sassen, Sassen-Anholt und Döringen.

Neddersassen

ännern

In Neddersassen sünd besünners na de Gemeenreform in de Johren 1970 veel grote Gemenen grünnt worrn. In Neddersassen dröfft Eenheitsgemenen Oortschoppen inrichten. Gemenen, de to en Samtgemeen tohöört, dröfft dat nich. En Oortschop hett en enkelten Oortsvörsteiher oder en Oortsraad mit Oortsbörgermeester, de bi de Kommunalwahlen nee wählt warrt. De Regeln sünd fastleggt in de Neddersassische Gemeenordnung in de Paragrafen 55e–i.

De Oortschoppen sünd in de Hauptsatzung von de Gemeen fastleggt.

En Oortschop besteiht nich jümmer ut een Oort. Besünners wenn Gemenen al vör de Gemeenreform in de Johren 1970 tohoopleggt worrn sünd, bestaht de Oortschoppen faken ut mehr as een Oort.

Hessen

ännern

In Hessen heet de Oortschop Oortsbezirk.

Rhienland-Palz

ännern

In Rhienland-Palz heet de Oortschop Oortsbezirk.